1959 Daytona 500

Geschreven op 22-02-2015 18:29 door danmar

De eerste jaarlijkse 500 Mile NASCAR International Sweepstakes op Daytona (nu bekend als de 1959 inaugurele Daytona 500) was de tweede race van het 1959 NASCAR Grand National (nu Sprint Cup) seizoen. Het werd gehouden op 22 februari 1959, met 41.921 toeschouwers. Het was de eerste race gehouden op de 2,5-mijl (4,0 kilometer) Daytona International Speedway.

Cotton Owens had de snelste kwalificatieronde 143,198 mijl per uur (mph) (230.45 kilometers per uur). De race had een kwalificatie voor Convertibles en een voor de hardtop Grand National auto’s. Bob Welborn, winnaar van de 100-mijl (160 km) Grand National kwalificatierace eerder in de week, begon op pole position. Shorty Rollins won de Convertible kwalificatierace starte als tweede. 20 van de 59 auto’s in de Daytona 500 waren cabriolets.

Welborn leidde de eerste ronden in de race, maar zijn race eindigde na 75 ronden (van de 200) met motorproblemen. Andere leiders in de eerste 22 ronden van de race waren “Tiger” Tom Pistone en Joe Weatherly. Fireball Roberts nam de leiding over in ronde 23, hij leidt de komende 20 ronden alvorens uit te vallen dankzij een gebroken brandstofpomp. Richard Petty moest ook uit de wedstrijd terugtrekken met een motorprobleem en verdiende $100 (797,26 dollar vandaag de dag) voor zijn 57e-plaats.

Lee Petty streed met Beauchamp tijdens de laatste 30 ronden van de race, en ze waren de enige twee rijders die in de betreffende lap wisten te finishen. Petty nam de leiding met nog 3 ronden, en leidde aan het begin van de laatste ronde. Petty en Beauchamp reed zij aan zij over de finish aan het einde van de laatste ronde; een fotofinish. Beauchamp werd uitgeroepen tot de officieuze winnaar door NASCAR ambtenaren. Petty protesteerde de resultaten, zeggende: “Ik had Beauchamp met een goede halve meter. In mijn eigen gedachten, ik weet dat ik won.” Beauchamp antwoordde: “Ik had hem met twee voeten. Ik keek naar de auto van Lee Petty toen ik over de finish reed en ik kon zien dat zijn koplamp iets achter mijn auto zat. Het was zo dichtbij dat ik niet wist hoe ze dat noemen, maar ik dacht dat ik won.” De eerdere leider, Fireball Roberts, stond bij de finish en zei: “Er is geen twijfel over mogelijk, Petty won.” Het duurde NASCAR oprichter Bill France Sr drie dagen om de winnaar te bepalen. Op het einde, met de hulp van foto’s en weekjournaal beelden, werd Petty officieel als de winnaar verklaard.

De controversiƫle afwerking hielp de sport. De uitgestelde resultaten van NASCAR en de Daytona 500 werden op de voorpagina van de kranten breed uitgemeten.

– De uitslag op volgorde:

  Lee Petty
  Johnny Beauchamp
  Charley Griffith
  Cotton Owens
  Joe Weatherly
  Jim Reed
  Jack Smith
  Tom Pistone
  Tim Flock
  Speedy Thompson
  Johnny Allen
  Raul Cilloniz
  Curtis Turner
  Junior Johnson
  Dick Freeman
  Joe Lee Johnson
  Marvin Panch
  Gene White
  Roy Tyner
  Jimmy Thompson
  Herman Beam
  Wilbur Rakestraw
  Jim McGuirk
  Larry Frank
  Elmo Langley
  Rex White
  Ben Benz
  Dick Joslin
  Ken Rush
  Bob Rose
  Harold Smith
  Dick Foley
  Brownie King
  Glen Wood
  Bob Pronger
  Billy Carden
  Bernie Hentges
  Shorty Rollins
  Joe Eubanks
  Tiny Lund
  Bob Welborn
  Buck Baker
  Ken Johnson
  L. D. Austin
  Fireball Roberts
  Paul Bass
  Bobby Johns
  Eduardo Dibos
  Gober Sosebee
  Bob Said
  Bob Duell
  Pete Kelly
  Bob Potter
  Carl Tyler
  George Green
  Fritz Wilson
  Richard Petty
  Larry Odo
  Ken Marriott


Login om dit wiki-artikel aan te vullen of te wijzigen. Ben je nog niet geregistreerd? Meld je aan!

Tags:
Daytona, daytona-500, racing

Revisies:
Artikelen op autoblog.nl