WTCC

Geschreven op 17-01-2010 6:04 door RSN

WTCC

Het World Touring Car Championship is samen met de DTM de koningsklasse in het tourwagen racen.

Het WTCC kampioenschap werd voor het eerst gehouden in 1987 als concurrent voor het European Touring Car Championship (ETCC). De races werden gehouden in Bathurst en op de Fuji Speedway. Het kampioenschap werd gewonnen door de Italiaan Roberto Ravaglia in een BMW M3. Door de hoge kosten werd het geen succes en bleef het bij dit ene seizoen.

In 2001 stopte de FIA met het ondersteunen van het ETCC. Er moest een vervanger komen. De vervanger werd gevonden in de vorm van het WTCC en het eerste seizoen vond plaats in 2005. Dit is het derde grote race-evenement georganiseerd door de FIA naast de Formule 1 en het WRC.

De races worden gehouden op grote internationale circuits. Aan het kampioenschap nemen de automerken SEAT, Chevrolet, Lada en BMW deel. In het verleden hebben ook Ford, Alfa Romeo, Honda, en Volvo deelgenomen. In het kampioenschap rijden auto’s volgens de Groupe N regels. De motor inhoud van de auto’s mag niet groter zijn dan 2000cc.

Nederlanders

Sind het begin van het kampioenschap in 2005 doet Tom Coronel mee met als hoogtepunt een overwinning in 2008 op het Japanse circuit Okyama. In 2006 werd hij Kampioen bij de privateers (independents). Dit betekende echter dat zijn resultaten in 2007 en 2008 niet meer voor deze klasse meetelden. Vanwege andere regelgeving doet Tom in 2009 wel weer mee voor dit kampioenschap dat speciaal is opgericht voor coureurs die niet (financieel) door een autofabrikant worden ondersteund. Ondanks wat sponsor problemen werd hij in 2009 wederom kampioen bij de independents.

Duncan Huisman heeft in verschillende seizoenen als gastrijder van BMW meegedaan. In 2005 haalde hij op Macau in zijn 2e race zijn eerste en tot nog toe enige overwinning in deze klasse. Ook in 2006, 2007 en 2008 was Duncan bij enkele raceweekenden aanwezig.

Olivier Tielemans reed als privateer met een Alfa Romeo mee in seizoen 2007, en enkele races in 2008 met een BMW.

Jaap van Lagen stapte tijdens het seizoen 2008 in bij Russian Bears Motorsport die met een Lada aan de start verschijnen. In 2009 promoveert hij naar het Lada fabrieksteam.

Tim Coronel verdiende een gastrace in 2009 op het circuit van Brno, als gevolg van zijn prestaties in de Seat Leon Eurocup.Login om dit wiki-artikel aan te vullen of te wijzigen. Ben je nog niet geregistreerd? Meld je aan!

Tags:
car, championship, circuit, race, touring, world, WTCC

Revisies:

Er zijn geen revisies voor dit artikel.

Artikelen op autoblog.nl