Subaru

Geschreven op 04-02-2010 10:35 door autoblogger

Subaru is een Japans automerk dat onderdeel is van Fuji Heavy Industries. Het merk is genoemd naar de Japanse naam voor het Zevengesternte, dat in gestileerde vorm in het logo terug te vinden is.

Geschiedenis

Subaru produceert al meer dan 70 jaar auto’s, en is al ruim 25 jaar actief in de Benelux. Subaru is met name bekend geworden door de standaard vierwielaandrijving, en toepassing van de boxermotor op bijna elk model (zelfs de Subaru Justy G3X heeft sinds 2006 standaard vierwielaandrijving). Nadeel van de vierwielaandrijving is een hoger gewicht (zo’n 100 kilo extra ten opzichte van een tweewielaangedreven auto), een iets hoger verbruik vanwege de grotere weerstand van de aandrijving (en ook vanwege de bouw van de motor), alsmede een hogere aanschafprijs, voordeel is de betere tractie (wat vooral bij slechte weersconditities tot zijn recht komt), alsmede de betere wegligging.

Subaru staat (evenals veel andere Japanse merken) bekend om de betrouwbaarheid en lange levensduur van haar auto’s. Het merk heeft een marktaandeel (2006) van omstreeks 0.3% (omgerekend zo’n 1200 auto’s per jaar).

Subaru is erg actief in de rallysport, en won o.a. drie maal achtereen de wereldkampioenschappen rally. Sinds 2009 heeft Subaru zich als merk teruggetrokken uit de wereldkampioenschappen rally, hoge kosten van het beheren van zo’n team en de financiële crisis hebben tot dit besluit bijgedragen. Het blijft onduidelijk of Subaru na de financiële crisis weer met een eigen team zal toetreden tot de wereldkampioenschappen rally.

Privé teams rijden nog wel met de Subaru WRX STi rallyes, zij het dat deze voertuigen zwaar aangepast zijn.

Fuji Heavy Industries ging in 2000 een samenwerkingsverband aan met het Amerikaanse General Motors, als gevolg waarvan Saab auto’s uitbrengt op Subaru onderstel. Eind 2005 werden de GM-aandelen overgenomen door Toyota.

Modellen

Het Subaru programma bestaat al jaren min of meer uit dezelfde modellen, hoewel die natuurlijk wel om de paar jaar worden vervangen door een geheel nieuw model. In 2009 ging het om de Legacy en daarmee automatisch de Outback, die de ruigere variant daarvan is. Het instapmodel is de Justy, die het koetswerk van een Daihatsu heeft. Het hart van het gamma wordt gevormd door de Impreza, die vooral bekend is van de rally’s die ermee gereden worden. Subaru is pionier op het gebied van vierwielaandrijving, zodat het niet vreemd is dat er ook twee suv’s zijn: de Forester en Tribeca.
De eerste modellen die in Nederland leverbaar waren hadden naar keuze al vierwielaandrijving. Subaru levert al een tijd lang alleen vierwielaangedreven modellen, die de benaming AWD (All Wheel Drive ) hebben.

Marktaandeel (NL)

0,24 % (2002); 0,29 % (2003); 0,34 % (2004); 0,32 % (2005); 0,27 % (2006); 0,29 % (2007); 0,29 % (2008); 0,24 % (1e helft 2009)Login om dit wiki-artikel aan te vullen of te wijzigen. Ben je nog niet geregistreerd? Meld je aan!

Tags:
automerk, gm, rally, subaru, toyota

Revisies:

Er zijn geen revisies voor dit artikel.

Artikelen op autoblog.nl

 • Autofabrikanten helpen Japan. Wie geeft het meeste?

  Autofabrikanten helpen Ja..

  Onder het mom van "naastenliefde" buitelen alle autofabrikanten momenteel over elkaar h...


 • Deze 10 auto's hebben onterecht 'GTI' op de bips

  Deze 10 auto's hebben ont..

  Er is maar één auto die dat mag hebben. En neen, het is niet een Volkswagen. GT...


 • Aardbeving legt productie autofabrieken stil

  Aardbeving legt productie..

  Heftige natuurrampen hebben gevolgen voor de economie. Zo ook in Mexico. Het zal je vast niet ...


 • Autoblog advies: excentrieke familie auto voor € 7.500

  Autoblog advies: excentri..

  Vandaag gaan we op zoek naar iets aparts en praktisch tegelijk. Het leuke van tweedehands auto...


 • Deze 12 megapopulaire auto's kun jij niet kopen

  Deze 12 megapopulaire aut..

  Met dank aan de overheid, de crossover en alles wat premium is. Onlangs bespraken we nog deze ...


 • Deze auto's waren geen 1 april-grap

  Deze auto's waren geen 1 ..

  16 Automobiele facepalms op een rij... Een auto komt niet zomaar op de markt. Daar gaan jaren ...


 • 19 gave viercilinders op een rij

  19 gave viercilinders op ..

  Jazeker, ook met vier cilinders kun je de grootste lol hebben! Het begint pas bij vijf cilinders ...


 • Deze 10 puristische auto’s kun je nog gewoon kopen (in NL)

  Dus doe dat dan ook! We gaan niet weer een lange rant houden dat de overheid onze pleziertjes afp...