Stermotor

Geschreven op 13-01-2010 11:14 door autoblogger

Een stermotor of radiaalmotor is een type motor waarbij de cilinders in een ster- of cirkelvorm rondom de krukas gesitueerd zijn.

De cilinderopstelling was met name voor vliegtuigen erg gunstig vanwege de compacte bouw en de prima koeling door de propeller en de vliegwind. Bovendien was een stermotor bij vliegtuigen vaak een roterende motor waarbij de hele motor draait rondom de stilstaande krukas. Nadeel van dit type motor is de grote bewegende massa waardoor snelle toerentalwisselingen niet goed mogelijk zijn, daar hebben vliegtuigen echter minder last van. De voordelen ten opzichte van een motor met achter elkaar opgestelde cilinders zijn de eenvoud van constructie en een betere vermogen/gewicht verhouding.

Bij andere typen voertuigen, zoals auto’s en motoren, werd de stermotor slechts sporadisch gebruikt. Motorfietsen met een stermotor zijn echter uitermate zeldzaam. Er werd een stermotor toegepast door FĂ©lix Millet, die hem in het achterwiel van een fiets monteerde. Hij deed dit omdat de eerste motorfietsen met verbrandingsmotor aan het einde van de 19e eeuw vrijwel allemaal regelmatig moesten stoppen om het materiaal te laten afkoelen. De stermotor moest door zijn draaisnelheid zelf voor voldoende ventilatie zorgen.Login om dit wiki-artikel aan te vullen of te wijzigen. Ben je nog niet geregistreerd? Meld je aan!

Tags:
Felix-Millet, motor, radiaalmotor, stermotor, techniek

Revisies:

Er zijn geen revisies voor dit artikel.

Artikelen op autoblog.nl