Maybach

Geschreven op 02-02-2010 15:55 door autoblogger

Maybach is een Duits automerk, waarvan de oorsprong ligt in 1909, toen Wilhelm Maybach en Ferdinand Graf von Zeppelin een fabriek oprichtten voor motoren. Dit bedrijf, Luftfahrzeug-Motorenbau GmbH, produceerde motoren voor zeppelins, onder de technische leiding van Karl Maybach (zoon van Wilhelm). Na de Eerste Wereldoorlog was het Duitse bedrijven door het Verdrag van Versailles niet toegestaan om luchtschepen te produceren. Het bedrijf werd omgedoopt naar Maybach-Motorenbau GmbH, en ging zich toeleggen op de productie van auto’s. In de jaren 20 en 30 werden voornamelijk zeer luxe limousines gebouwd, waaronder de Maybach Zeppelin, met een twaalfcilinder motor.

Maybach heeft ook dieselmotoren geproduceerd voor treinen, onderzeeboten en tanks. Van 1934 tot 1941 zijn dieselmotoren ook aan de NS geleverd, die toegepast zijn in de DE3 Mat ’34 en de dieselvijf Mat ’40.Aan het begin van de Tweede Wereldoorlog moest Maybach motoren produceren voor tanks (onder andere de Panzerkampfwagen IV en de Tiger II en onderzeeboten, de productie van auto’s kwam in 1941 stil te liggen. Na de oorlog werd het bedrijf nieuw leven ingeblazen, maar dan als reparatiebedrijf voor auto’s van diverse merken. Karl Maybach trok naar Frankrijk, waar hij een 1000 PK motor ontwierp in opdracht van de Franse regering.

Sinds 2002 is een tweetal nieuwe modellen in productie, de Maybach 57 en de Maybach 62. In 2005 werd op de IAA ook nog de 57 S geïntroduceerd. Deze auto’s worden in de Daimler fabriek in Sindelfingen geproduceerd, waarbij veel techniek wordt gebruikt van zustermerk Mercedes-Benz. De auto’s zijn bijzonder luxueus en exclusief, hetgeen tot uitdrukking komt in de prijs. Het model verwijst naar het aantal decimeters in lengte.

Met de introductie van een groot aantal nieuwe modellen van Bentley en Rolls Royce is de concurrentie voor Maybach inmiddels wat heviger geworden. Mercedes zou wel iets meer werk mogen maken van het merk, niet alleen om de autoliefhebber te plezieren, maar ook omdat het een visitekaartje is dat het verdient om onder de aandacht te blijven. In de tien jaar dat het merk nu (weer) bestaat is het bij één model gebleven, met daarnaast een open variant, het studiemodel Landaulet. Die zal in een (nog) kleinere oplage geproduceerd worden, zodat Maybach geen model heeft waar grote aantallen van verkocht kunnen worden. Maybach is het totale vooroorlogse productieaantal van 2000 auto’s inmiddels wel gepasseerd, maar Bentley bouwt momenteel al vijf keer dat aantal in één jaar. Het is ook een prestigekwestie, want Rolls Royce en Bentley zijn onderdeel van BMW respectievelijk Volkswagen en het doet op zijn zachtst gezegd pijn dat Mercedes nauwelijks kan meekomen op dit terrein. Er zal dan ook een kleiner model ontwikkeld moeten worden, want daarmee zijn aantallen van enkele duizenden stuks per jaar mogelijk.Login om dit wiki-artikel aan te vullen of te wijzigen. Ben je nog niet geregistreerd? Meld je aan!

Tags:
automerk, maybach, mercedes, wilhelm-maybach, Zeppelin

Revisies:

Er zijn geen revisies voor dit artikel.

Artikelen op autoblog.nl

 • Gespot: 600+ pk

  Gespot: 600+ pk

  Door de jaren heen zijn auto’s gegroeid. In de lengte, in de breedte, in de hoogte, en in u...


 • Gespot: De winter was óók leuk!

  Iets meer dan een week geleden zag ik 21 maart op mijn kalender staan. Lente! Mooi weer! En&helli...


 • Dit is de goedkoopste Maybach op Marktplaats

  Dit is de goedkoopste May..

  Voor de prijs van een Polo ben je het baasje in een heuse Maybach. Maybach. Ooit een fabrikant...


 • Een ode aan de magistrale putdekselvelg

  Een ode aan de magistrale..

  Volgens sommigen zo ongeveer de lelijkste wielen, anderen zweren erbij. Wielen zijn een sierra...


 • Live: de Mercedes G650 Landaulet is GROOT

  Live: de Mercedes G650 La..

  Mercedes fan @sacha zit er nog niet achterin, maar denk zijn grijnzende gezicht er gewoon even bi...


 • Officieel! De Mercedes-Maybach G650 Landaulet

  Officieel! De Mercedes-Ma..

  De levenscyclus van de geliefde G-klasse zit er bijna op, maar niet voordat deze bruut van een au...


 • Gelekt: Maybach G 650 Cabrio met V12 is hier! [updated]

  Gelekt: Maybach G 650 Cab..

  Cabrio, lange wielbasis, V12, dit is nu al dé landaulet van 2017! Eerder vandaag plaagd...


 • Dit zijn de 10 lekkerste conceptcars van 2016

  Dit zijn de 10 lekkerste ..

  Tijd voor wat visueel spektakel tijdens deze laatste dagen van 2016. Vorig jaar was een goed j...