Maybach

Geschreven op 02-02-2010 15:55 door autoblogger

Maybach is een Duits automerk, waarvan de oorsprong ligt in 1909, toen Wilhelm Maybach en Ferdinand Graf von Zeppelin een fabriek oprichtten voor motoren. Dit bedrijf, Luftfahrzeug-Motorenbau GmbH, produceerde motoren voor zeppelins, onder de technische leiding van Karl Maybach (zoon van Wilhelm). Na de Eerste Wereldoorlog was het Duitse bedrijven door het Verdrag van Versailles niet toegestaan om luchtschepen te produceren. Het bedrijf werd omgedoopt naar Maybach-Motorenbau GmbH, en ging zich toeleggen op de productie van auto’s. In de jaren 20 en 30 werden voornamelijk zeer luxe limousines gebouwd, waaronder de Maybach Zeppelin, met een twaalfcilinder motor.

Maybach heeft ook dieselmotoren geproduceerd voor treinen, onderzeeboten en tanks. Van 1934 tot 1941 zijn dieselmotoren ook aan de NS geleverd, die toegepast zijn in de DE3 Mat ’34 en de dieselvijf Mat ’40.Aan het begin van de Tweede Wereldoorlog moest Maybach motoren produceren voor tanks (onder andere de Panzerkampfwagen IV en de Tiger II en onderzeeboten, de productie van auto’s kwam in 1941 stil te liggen. Na de oorlog werd het bedrijf nieuw leven ingeblazen, maar dan als reparatiebedrijf voor auto’s van diverse merken. Karl Maybach trok naar Frankrijk, waar hij een 1000 PK motor ontwierp in opdracht van de Franse regering.

Sinds 2002 is een tweetal nieuwe modellen in productie, de Maybach 57 en de Maybach 62. In 2005 werd op de IAA ook nog de 57 S geïntroduceerd. Deze auto’s worden in de Daimler fabriek in Sindelfingen geproduceerd, waarbij veel techniek wordt gebruikt van zustermerk Mercedes-Benz. De auto’s zijn bijzonder luxueus en exclusief, hetgeen tot uitdrukking komt in de prijs. Het model verwijst naar het aantal decimeters in lengte.

Met de introductie van een groot aantal nieuwe modellen van Bentley en Rolls Royce is de concurrentie voor Maybach inmiddels wat heviger geworden. Mercedes zou wel iets meer werk mogen maken van het merk, niet alleen om de autoliefhebber te plezieren, maar ook omdat het een visitekaartje is dat het verdient om onder de aandacht te blijven. In de tien jaar dat het merk nu (weer) bestaat is het bij één model gebleven, met daarnaast een open variant, het studiemodel Landaulet. Die zal in een (nog) kleinere oplage geproduceerd worden, zodat Maybach geen model heeft waar grote aantallen van verkocht kunnen worden. Maybach is het totale vooroorlogse productieaantal van 2000 auto’s inmiddels wel gepasseerd, maar Bentley bouwt momenteel al vijf keer dat aantal in één jaar. Het is ook een prestigekwestie, want Rolls Royce en Bentley zijn onderdeel van BMW respectievelijk Volkswagen en het doet op zijn zachtst gezegd pijn dat Mercedes nauwelijks kan meekomen op dit terrein. Er zal dan ook een kleiner model ontwikkeld moeten worden, want daarmee zijn aantallen van enkele duizenden stuks per jaar mogelijk.Login om dit wiki-artikel aan te vullen of te wijzigen. Ben je nog niet geregistreerd? Meld je aan!

Tags:
automerk, maybach, mercedes, wilhelm-maybach, Zeppelin

Revisies:

Er zijn geen revisies voor dit artikel.

Artikelen op autoblog.nl

 • Gespot: 600+ pk

  Gespot: 600+ pk

  Door de jaren heen zijn auto’s gegroeid. In de lengte, in de breedte, in de hoogte, en in u...


 • Gespot: De winter was óók leuk!

  Iets meer dan een week geleden zag ik 21 maart op mijn kalender staan. Lente! Mooi weer! En&helli...


 • 9 peperdure sedans op Nederlands kenteken

  9 peperdure sedans op Ned..

  Voor deze sedans werd diep in de buidel getast. In de serie 'peperduur en op Nederlands kentek...


 • 10 peperdure cabrio's op Nederlands kenteken

  10 peperdure cabrio's op ..

  Nederland geen cabrio-land? Daar denken veel mensen anders over, waaronder enkele rijkaards. C...


 • Mercedes dealer flipt Maybach S600 op Marktplaats

  Mercedes dealer flipt May..

  Maar wacht...dat is toch? Ja inderdaad, deze luxe slee stond laatst nog bij Domeinen! Onlangs ...


 • Dit krijg je als je Maybach met een Smart combineert

  Dit krijg je als je Mayba..

  Een Aston Martin Cygnet uit Duitsland. Een klein autootje ombouwen tot een ultiem luxemobiel. ...


 • Mercedes-Maybach bij Domeinen is een oude bekende [updated]

  Mercedes-Maybach bij Dome..

  Genieten van opulente luxe voor een prikkie. Dat je bij Domeinen de nodige snelle boten op kan...


 • Dit is de goedkoopste Maybach op Marktplaats

  Dit is de goedkoopste May..

  Voor de prijs van een Polo ben je het baasje in een heuse Maybach. Maybach. Ooit een fabrikant...