Ascari

Geschreven op 17-01-2010 12:36 door sven2

Ascari Cars LTD is een sportwagen producent uit Doret, in Engeland. De naam Ascari afkomstig van Alberto Ascari, een fantastisch coureur uit de jaren ’50. Officieel heeft ascari “Anglo Scottish Car Industries” als betekenis, omdat de fabriek geen enkele relatie heeft met de familie Ascari. Het bedrijf is opgericht in 1995, maar het duurde tot 1998 eer het merk zijn eerste wagen, de Ecosse voorstelde.
de Ecosse is een sportwagen die ontworpen is door Lee Noble, de auto heeft een V8 BMW motor die in het midden geplaatst is, er werden slechts 28 Ascari Ecosse’s gebouwd…
In 2000 werd een nieuwe fabriek opgezet in Banbury, daar werd een nieuwe wagen ontworpen, de KZ1. De fabriek wordt geleid door Klaas Zwart, een Nederlander.
De KZ1 is gebouwd in 2 versies, de ‘gewone’ KZ1 en de speciale racevariant, de KZ1-R, maar van die laatste zijn er slechts 3 gebouwd, en die worden bestuurd door Klaas zwart zelf, zijn dochter en zijn schoonzoon. De auto is dan ook niet direct te koop, maar te verkrijgen als je het ultieme Ascari Race Resort Club aanschaft. Dit kost √©√©nmalig, 1 miljoen euro!
Zowel de KZ1 als de KZ1-R hebben een BMW V8 afkomstig uit de M5. De motor heeft 520 pk. De auto heeft een carrosserie die volledig uit koolstof is opgebouwd. De topsnelheid zou boven de 300 km/u liggen en hij gaat van 0-100 in 3,7 seconden, de auto weegt 1330 kg. Van de KZ1-R zijn geen specificaties bekend.
Later kwam het britse merk ook nog met de A10, dit is de officieele wegversie van de KZ1 GT3 die meedoet in het Spaanse GT kampioenschap. De A10 is gebouwd in 2005 om het 10-jarig bestaan van Ascari te vieren, oko de A10 beschikt over een V8 van BMW, afkomstig uit de M5. De A10 staat op hetzelfde chassis als de KZ1, maar hij beschikt over een nieuwe ophanging, nieuwe panelen… De auto beschikt trouwens ook over een goedgekeurde rolkooi en blussysteem. De auto weegt 1280 kg en weegt dus eigenlijk niet echt veel. Er zullen wel slechts 50 A10’s gebouwd.
In 2007 nodigde Top Gear de A10 uit op het testcircuit. Clarkson was zo onder de indruk van de auto dat hij hem beschreef met volgende woorden “Adembenemend… als een Koeningsegg, maar dan een miljoen keer beter bestuurbaar”, toch een serieus compliment voor een bedrijf als Ascari, zeker ook omdat de auto 0,3 seconden sneller was dan de Koeningsegg CCX op het Top Gear testcircuit. De Gumpert Apollo versloeg de Ascari A10 op 27 juli 2008, die 0,2 seconden sneller was.

Terwijl Ascari bezig was in het jaar 2000 met de bouw van de nieuwe fabriek, liet het bedrijf tevens ook een speciaal Ascari Raceresort aanleggen in het Zuid-Spaanse Ronda.Login om dit wiki-artikel aan te vullen of te wijzigen. Ben je nog niet geregistreerd? Meld je aan!

Tags:
A10, ascari, Ecosse, klaas-zwart, KZ1, KZ1-R

Revisies:

Er zijn geen revisies voor dit artikel.

Artikelen op autoblog.nl